Дами шестват за правата си на 8-и март в София

10:40, 08 мар 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шествие за правата на жените организират от Българския фонд за жените, съобщиха от организацията във Фейсбук. Началото му е в 17 часа на пешеходната зона на бул. "Витоша" в София.

Причината инициативата да се проведе именно на този ден е да се даде гласност на съществуващите неравнопоставеност и дискриминация по пол в различни сфери на живота. Организаторите искат да изразят солидарността си с националната стачка в САЩ "Ден без жени". Подобни шествия ще се проведат в над 30 държави по света.

От Българския фонд за жените заявяват, че на 8-и март е важно да припомним някои права на жените: че жените в България имат право да гласуват, да учат в университет и да работят от по-малко от век. Припомня се още, че пречка пред пълноценната изява на жените е ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка четвърта жена в България.

Припомняме, че от европейската статистическа служба Евростат отчитат, че заплатите на жените в България през 2015 година са били по-ниски от заплатите на мъжете с 15 до 20 процента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама