Няколко австралийски светофара осъмнаха с женски фигури

06:32, 08 мар 17 / Свят 25 197 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийският град Мелбърн сменя изображението на човечето на светофара. Вместо традиционната мъжка фигурка там ще се появи силует с пола. Въпреки че целта е да се повиши информираността за равенството между половете, инициативата провокира ожесточени дебати.

По повод Международния ден на жената, десет светофара на най-оживените кръстовище ще променят пола си. Много от местните жители се чудят дали експериментът, който трябва да продължи 12 месеца, е наистина полезен.

"Идеята за тези „кръстовища на равенството” е да насърчи равенството между половете и да намали подсъзнателно изгражданите предразсъдъци като се промени иконографиката, пред очите ни всеки ден, особено на светофара”, казва Мартин Летс от неправителствена организация "Комисия Мелбърн" пред Острелиън броудкастинг корпорейшън (Australian Broadcasting Corporation).

Неправителствената организация е съставена от над 120 фирми и местни сдружения, които финансират инициативата, получила подкрепата и на щатските власти във Виктория.

Снимка: БГНЕС

Реакциите са разнопосочни, има и иронични.

„Харесва ми да си помисля, че на новите светофари в Мелбърнса малки зелени човечета травестити", заяви Томас Джон Джаспърс в „Туитър”.

Кметът на Мелбърн се пита за смисъла на експеримента. "Аз съм напълно положително настроен в полза на равенството между половете, но наистина?", Каза той пред журналисти. "За съжаление, мисля, че този вид скъпо упражнение ще провокира по-скоро присмех, а не подкрепа за един толкова важен въпрос".

Министърът на правата на жените на щата Виктория Фиона Ричардсън обаче приветства опита, който ще помогне в нейната борба със сексизма.

"Има много начини да се изключват жените от публичното пространство, което изглежда тривиално, но те са със символично значение," каза тя.

"Културата на сексизма е изградена от малки щрихи, като мъжките фигури на кръстовищата, както и от по-сериозни проблеми, като дела на домашното насилие, претърпяно от жени. Нашето правителство работи върху равенството между половете за всички жени", каза тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама