Панамската компания Мосак Фонсека уволни 40% от служителите си

02:15, 08 мар 17 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Панамската фирма „Мосак Фонсека” (Mossack Fonseca), осигуряваща правна помощ в регистрация на офшорни компании, обяви във вторник, че уволнява над 75 от своите служители - около 40% от персонала, предаде БГНЕС.

Информацията е на електронната версия на вестник „Пренса” (La Prenca).

"С голямо съжаление съобщаваме, че въпреки многобройните ни призиви за справедливост и обръщения към медиите, настоящата политическа, икономическа и медийна ситуация ни принуждава да се разделим с повече от 75 служители, които са инвестирали голяма част от своето време и опит в компанията ни в продължение на 40-годишната ѝ работа", се казва в изявление на компанията. От април 2016 г. "около 250 души" вече не работят в „Мосак Фонсека”.

През февруари тази година основателите на компанията Юрген Мосак и Рамон Фонсека бяха задържани. Прокуратурата на Панама ги обвинява в пране на пари, укриване на активи и пари със "съмнителен произход".

Мащабно разследване започна след скандалното изтичане на документи на компанията през април 2016 година. Около 11,5 милиона документа за периода 1977-2015 станаха публично достояние. Документите съдържат информация за офшорни схеми, към които може да имат съпричастност 12 настоящи и бивши държавни глави и повече от сто политици и известни личности от над 50 страни.

Според организацията "Уикилийкс", публикуването на "Панамските документи” е финансирано от Американската агенция за международно развитие и Фондацията на Джордж Сорос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама