Керн: Преговорите за влизане на Турция в ЕС трябва да спрат

13:08, 05 мар 17 / Свят 25 197 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрийското правителство иска да се забранят турските митинги в целия Европейски съюз, предаде БГНЕС. Изявлението идва след създалото се напрежение около отмяната на мероприятия в няколко германски града, целящи да агитират турската общност в страната да гласува с „да“ на общественото допитване за промяна на конституцията.

Австрийският канцлер Кристиян Керн призова за колективен отговор на ЕС за спиране на тази кампания в интервю пред германския вестник „Билд ам зонтаг”.

„Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС трябва да бъдат спрени в отговор на утъпкването на правата на човека от страна на Реджеп Ердоган“, смята Керн.

"Не можем да продължаваме преговори за членство с една страна, която се дистанцира от демократичните норми и принципи в продължение на години", каза австрийският лидер.

По неговите думи въвеждането на президентска система допълнително ще отслаби върховенството на закона в Турция.

Референдумът ще се проведе на 16 април и чрез него ще бъде решено дали да се дадат повече законови правомощия на президента Реджеп Ердоган.

Анулираните митинги разгневиха турското правителство, което обвини Берлин в опит да подкопае успеха на новата политическа система.

По този въпрос германският канцлер Ангела Меркел и турският премиер Бинали Йълдъръм вчера говориха по телефона, а през следващата седмица външните министри на двете страни ще се срещнат за доизглаждане на спора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама