Алексис Ципрас: Връщането към несигурността не е най-умния избор

12:21, 05 мар 17 / Политика 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Поставянето на пречки във фискалните преговори за Гърция и създаването на несигурност на фона на трудните за Европа времена не са добро решение“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю пред местен седмичник. Това информира БГНЕС.

Кредиторите на южната ни съседка от Европейския съюз и ръководството на Международния валутен фонд от месеци преговарят за спасителната програма за местната икономика.

Те водят спорове за това какво трябва да се прави с дълга и най-вече дали той трябва да се облекчава. В същото време Атина отказва да въведе нови реформи, искани от кредиторите й, с което допълнително усложнява ситуацията около финансите си. МВФ дори смята, че изискванията към южната страна от страна на ЕС са твърде амбициозни.

"Връщането към несигурността не е най-умния избор, особено докато Европа е изправена пред големи предизвикателства," посочи министър-председателят пред журналисти.

Воденото от Ципрас коалиционно правителство има само 153 депутати в 300-местния парламент и според анализаторите е малко вероятно той да може да прокара нов пакет от болезнени реформи за икономии.

"Или това правителство успее, или програмите за спасяване ще се провалят", твърди премиерът.

Междувременно той посочи, че макар Атина да е съгласна да се обсъдят допълнителни данъчни и пенсионни реформи и някои промени в регулацията на пазара на труда, фискалният ефект от такива стъпки може да се окаже нулев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама