Шри Ланка отхвърли разследването за военни престъпления на ООН

11:19, 05 мар 17 / Свят 25 194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена отхвърли новото искане от Организацията на обединените нации международни съдии да разследват предполагаемите военни престъпления в страната, извършени по време на 37-годишната гражданска война на острова. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

"Аз няма да дам възможност на неправителствените организации да диктуват действията на моето правителство. Няма да позволя да се преследват моите войници," заяви той пред журналисти.

В петък ООН разкритикува "обезпокоително бавния" напредък на Шри Ланка в съдебната система, призовавайки правителството да приеме закони, даващи възможност за специални хибридни съдилища по отношение на военните престъпления.

Най-малко 100 000 души бяха убити по време на сепаратистката война между правителствените сили и бунтовниците от групата на Тамилските тигри, която официално приключи през 2009 г.

През 2015 г. държавният глава прие резолюция на Съвета за правата на човека на ООН за специални трибунали и репарации за жертвите. Неговата политика обаче рязко се обърна от първоначалните му обещания, които и му спечелиха одобрение както в родината, така и сред международните наблюдатели.

В доклада си ООН признава, че все пак островът е направил някои положителни стъпки на конституционни и законови реформи. Те обаче оставяли усещането за „липса на координация“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама