Дамаск се обръща към кюрдите, за да се справи с Турция

08:53, 05 мар 17 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Притеснен от турското настъпление в Северна Сирия, режимът в Дамаск създава изгодно обединение със сирийските кюрди, чиято цел е да предотврати настъплението на общия им враг.

Правителството на президента Башар Асад не веднъж е критикувало турската операция в Сирия, при която от края на август миналата година турски войски навлязоха в пограничните сирийски територии, където оказват подкрепа на местни бунтовници. Това информира БГНЕС.

На турската намеса ожесточено се противопостави и подкрепяният от САЩ алианс на Сирийските демократични сили (СДС), в който преобладаващи са кюрдите.“За правителството, също както за сирийските кюрди, врагът е (турският президент Реджеп) Ердоган. Те искат да се противопоставят на неговия проект за нападение на граничните територии“, каза Уада Абед Рабо, главен редактор на сирийския ежедневник „Ал Уатан“. „Напълно нормално е силите на терен да се обединят помежду си, за да блокират всяко турско настъпление на сирийска територия. Сега турските сили са изцяло обкръжени“, каза Рабо, чийто вестник е близък до правителството в Дамаск.

С помощта на въздушни сили, артилерия и жива сила сирийските бунтовници миналата седмица превзеха град Ал Баб – последният бастион на „Ислямска държава“ в северната провинция Алепо. Силите на сирийската армия стигнаха до южния край на града, но след сделка между Москва и Анкара получиха нареждане от своя съюзник Русия да не влизат в Ал Баб. Вместо това бойците на режима се насочиха на изток, поемайки контрола върху контролирани преди това от „Ислямска държава“ села, за да се свържат със Сирийските демократични сили южно от техния бастион Манбидж.

Обградени от всички страни

Само за 15 дни армията на Асад пое контрол върху над 20 села, включително Тадуф южно от Ал Баб, спечелвайки близо 600 кв. км от територията на провинция Алепо.

Този напредък доведе сирийската армия до териториите южно от Манбидж и я приближи до силите на СДС там, коментира близкоизточният експерт Фабрис Баланше. По думите му, завземайки тази територия, режимът е задушил турските амбиции за насочване още по на изток. „Пътят за Рака чрез Ал Баб сега е отрязан за турците. Те също така не могат да нападнат Манбидж от юг“, допълни Баланше.

Ердоган твърди, че Анкара иска да работи със своите съюзници, но без СДС за да завладее Рака – „де факто“ столицата на т. нар. от „Ислямска държава“ халифат, без СДС.

Турция гледа на основната съставна част на СДС - Съюзът за народна отбрана (YPG), като на терористи заради техните връзки с незаконните кюрдски милиции в Югоизточна Турция.

Но СДС има предимство. От ноември насам той води битки, за да обкръжи Рака с помощта на въздушни удари от водената от САЩ коалиция и се намира много по-близо до града от подкрепяните от Турция бунтовници.

Напредък наскоро на режима затвори Турция, смятат от Сирийския център за човешки права. „Те са обградени от всички страни. Кюрдите са на изток, югоизток и запад. Режимът е на юг“, заяви ръководителят на центъра Рами Абдел Рахман. „Нямат нито един път за Рака, освен през територии, контролирани от кюрдите или от сирийската армия“, допълни той.

Режимът не се е променил

„Ако те наистина искат да продължат, имат само две възможности – отваряне на фронт с кюрдската армия или постигане на споразумение с тях“, каза Рахман.

Подобна сделка ще изисква посредничеството или на Русия, която от дълго време подкрепя сирийския режим и наскоро разви и близко сътрудничество с Турция по Сирия, или на САЩ, които са съюзник на Анкара, но и оказват подкрепа на СДС.

„Съществува риск от конфронтация. Но ако турската армия се насочи към Рака, то това ще бъде само след споразумение със САЩ“, смята Синан Юлган, ръководител на Центъра за икономически и международни политики в Истанбул.

Докато СДС и сирийският режим имат общи интереси в борбата срещу влиянието на Анкара, съюзът не е съвсем безопасен. Силите на режима и кюрдските бойци са се сблъсквали няколко пъти в североизточната провинция Хасеке, като правителствени служители неведнъж са критикували кюрдското заявление от миналата година за създаване на „федерална система“ за управление в Северна Сирия.

„Режимът е против кюрдската независимост, но не разполага със средствата да завземе кюрдски територии“, посочи Баланше.

Високопоставен източник от силите за сигурност в Дамаск настоя, че Сирия не признава СДС, тъй като конституцията постановява, че единственото военно присъствие в Сирия е на сирийската армия“. „Но наистина има няколко законни и незаконни организации, замесени в сирийския конфликт“, заяви още източникът.

Водещият съветник на СДС Насър ал Хадж Мансур отрече неговата група да е сключила сделка с режима, но призна, че настоящата ситуация дава причини за сътрудничество вместо за конфронтация.

„Режимът не се е променил. Когато могат, ще ни нападнат. Но днес местната и международната динамика няма да му позволи да го направи“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама