Войната Варшава - Туск стигна до нова полска кандидатура за Евросъвета

00:08, 05 мар 17 / Свят 25 188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-рано днес правителството на партията "Закон и справедливост" издигна кандидатурата на евродепутата Яцек Сариуш-Волски за председател на Европейския съвет. Според външният министър Витолд Вашчиковски решението е взето, защото кандидатурата на Сариуш-Волски "гарантира независим подход", предаде БГНЕС.

Доналд Туск бе избран за председател на Евросъвета през август 2014 година. Един човек може да заема този пост два последователни мандата. Сегашният мандат на Туск изтича на 31 май. В най-скоро време страните от ЕС трябва да вземат решение кой да е следващият председател на Съвета.

Полската правителство и партията „Закон и справедливост“ на Ярослав Качински се обявяват срещу Туск, защото според тях бившият премиер твърде много се е намесвал в работите на полската държава, без да прокарва нейните интереси на европейската политическа сцена.

Междувременно Сариуш-Волски бе изключен от партията „Гражданска платформа“ (ГП), най-голямата опозиционна сила в страната, чийто лидер бе Доналд Туск, преди да поеме висшия европейски пост. ГП се обявяваше за преизбирането на Туск на висшия пост в ЕС.

Сариуш-Волски е евродепутат трети мандат, но след изключването му от „Гражданската платформа“, ще трябва да напусне и редиците Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента. На времето той участваше в преговорите за присъединяването на Полша към ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама