Зам. шефа на румънската централна банка арестуван за корупция

14:53, 29 юли 16 / Свят 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-управителят на румънската централна банка Богдан Олтяну е бил арестуван по подозрения във взимане на подкупи и търговия с влияние, съобщава „Ройтерс“.

Той е задържан късно в четвъртък и са му повдигнати обвинения, че през 2008 година, когато е бил председател на парламента, е приел 1 милион евро, като в замяна е номинирал журналист за ключов държавен пост.

Следователите заявиха, че Олтяну търгувал с влияние, за да осигури назначаването на журналиста и екоактивист Ливиу Михайху за ръководител на институцията, която отговаря за резервата в Дунавската делта – огромен биосферен обект под закрилата на ЮНЕСКО.

Олтяну поискал и получил 1 милион евро и електорална подкрепа, за да убеди правителството да определи конкретно лице като управител на резервата, съобщиха от Националната дирекция за борба с корупция (DNA).

От институцията настояват Олтяну да бъде задържан за 30 дни в предварителен арест. Това е първият арест на високопоставен банкер в страната.

По случая са разследвани още няколко висши политици, между които е и бившият премиер и настоящ председател на Сената Калин Попеску Търичану, съобщават медиите.

Олтяну бе председател на долната камара на парламента между 2006 г. и 2008 г., а през 2009 г. стана един от деветимата членове на борда на централната банка.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама