Гюлен: Ердоган се опияни от властта, не се страхувам от екстрадиране

13:00, 29 юли 16 / Свят 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основният заподозрян от турските власти за организиране на преврата в страната и ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен заяви в интервю за италианския в. „Корирере дела сера“, че не се плаши от екстрадирането от САЩ.

„Досега американските власти не са заявили, че са получили официално искане за екстрадиция от турското правителство. Съединените щати дадоха ясно да се разбере, че ще се придържат към законните процедури на правовата държава. Не се страхувам и ще сътруднича на американските власти”, заявява Гюлен пред италианското издание.



В интервюто си за „Кориере дела сера“ проповедникът, живеещ от години в изгнание в САЩ, говори и за членството на Турция в ЕС. По думите му винаги е поддържал политиката на Анкара за влизане в ЕС. Според него членството в Евросъюза е единственият начин да се гарантира демократичното развитие на Турция и зачитането на основните свободи. "По време на първия си мандат Ердоган действително прилагаше демократични форми на управление и бе похвален за това от европейските лидери. Но изглежда, че задържането твърде дълго във властта го опияни“, коментира проповедникът. Той отбялзва още, че в миналото е бил негов поддръжник. „Сега, връщайки се назад, осъзнавам, че съм се доверил прекалено и смятах за честни, нещата, които той обеща да изпълни“, добавя още Гюлен.

За пореден път духовникът, който живее в доброволно изгнание в САЩ, отхвърли подозренията, че има нещо общо с организирането на метежа на 15 юли.

„Ако онези, които четат трудовете ми и слушат речите ми, са стигнали до идеята за държавен преврат, те са предали проповядваните от мен ценности”, подчерта Гюлен.

Според Гюлен, Европа може да помогне на Турция да продължи по пътя на демократичните реформи.

В заключение той отбелязва, европейските страни са основен търговски партньор на Турция и турската финансова система е тясно свързана с Европа и с осталата част на света. „Европа може да се отрази положително на Турция“, завършва Гюлен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама