Мишел Барние ще ръководи преговорите с Великобритания за излизане от ЕС

21:41, 27 юли 16 / Свят 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер назначи бившия френски министър и еврокомисар Мишел Барние за ръководител на преговорите между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания, след като британците гласуваха на референдум да напуснат съюза, предадоха световните агенции.

Барние е френски дясноцентристки политик. Той е бил външен министър и министър на земеделието на Франция. Еврокомисар в периода от 2010 г. до 2014 г., натоварен с въпросите на вътрешния пазар и финансовите услуги. Участва в реформата на сектора за финансови услуги и създаването на банковия съюз.

Официалният пост на Барние ще бъде "главен преговарящ, отговарящ за работната група на ЕК за подготовка и провеждане на преговорите с Обединеното кралство по силата на член 50 от Договора на ЕС". Френският политик ще поеме поста на 1 октомври.

Юнкер заяви в изявление, че Барние е умел преговарящ с богат опит във важни области и широка мрежа от контакти в столиците на страни членки на ЕС. "Много се радвам, че моят приятел Барние прие тази важна и трудна задача", добави Юнкер в изявление, цитирано от Франс прес.

От ЕК не посочиха дали Жан-Клод Юнкер се е консултирал при този свой избор с Великобритания, или с останалите страни - членки на Европейския съюз. На този етап няма непосредствен коментар в Лондон от страна на офиса на новия британски премиер Тереза Мей за назначаването на Мишел Барние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама