13 деца отиват на лечение в чужбина

21:01, 27 юли 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондът за лечения на деца в чужбина разгледа още 68 заявления на днешното си редовно заседание. 5 от децата са одобрени да заминат да се лекуват в чужбина. Други 8 ще продължат лечението си и контролните прегледи извън България.

У нас е одобрено да се лекуват 36 деца, подпомогнати от фонда. А за 8 от представените случаи членовете на Обществения съвет към фонда поискаха да получат допълнителна информация и становища.

На 7 деца им беше отказано лечението. 4 от заявленията пък са прекратени по искане на родителите.

За последните два месеца експертите разгледаха молбите на други 132 деца. 32 бяха одобрени за лечение в чужбина, а 19 получиха зелена светлина за финансиране на продължаващо лечение извън страната. 28 деца пък ще се лекуват у нас с пари от Фонда, 53 молби не бяха одобрени.

В началото на юли зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и директорът на Фонда Владимир Пилософ обявиха, че сроковете за разглеждане на документите на всички заявили желание да получат финансиране за лечение ще бъдат съкратени.

Целта е документите на пациентите да бъдат по-бързо придвижвани и лечението да не се бави. Така, например, първоначално подадени заявления вече се разглеждат до 2 работни дни, вместо 3 дни. Външните експертизи пък вече се представят до 7 работни дни - а не до 14, както беше по-рано.

От 45 на 20 дни беше намален и срокът, в който Общественият съвет трябва да разглежда заявленията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама