Френските медии с нови мерки при отразяването на атентати

18:45, 27 юли 16 / Свят 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Редица престижни френски телевизии, вестници и радиа въвеждат нови мерки при отразяването на зачестилите в страната терористични нападения, съобщават световните агенции.

Първи в. „Монд“ обяви, че променя стратегията си за съобщаване на нападения, след атентата в църква в град Сент Етиен дю Рувре, където джихадисти убиха католически свещеник и взеха заложници. Изданието повече няма да публикува снимки и пропагандни материали на „Ислямска държава” на терористи, за да се избегне постсмъртното им възвеличаване.

Това е само част от промените, които ще настъпят в изданието във връзка с продължаващите терористични нападения във Франция и по света, обявиха от медията.

„Тази битка засяга всички елементи на обществото и най-вече на медиите, които се промениха с дигиталната революция", пише главният редактор Жером Фенольо .

„Това нагаждане на нашите журналистически практики спрямо враговете ни, които използват инструментите на модерността срещу нас, е много важно, за да спечелим битката”, допълва още той.

Към новите правила се включиха и най-големия ТВ канал в страната BFMTV, католическият всекидневник „Ла кроа”. Телевизия BFMTV, която беше силно критикувана за интервюто си с Амеди Колибали, който взе заложници в еврейски магазин за храни през януари 2015 година и акцията му завърши с четирима убити, спира с излъчването на снимки, съобщи отговорният редактор Ерве Беру. Католическото издание „Ла кроа” няма повече да публикува снимки и фамилиите на терористи. Радио Europe1 обяви, че повече няма да назовава терористите поименно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама