52 маломерни и една слята паралелка предвиждат за следващата учебна година в община Търговище

17:52, 27 юли 16 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
52 паралелки  с  изключения от минималния брой на учениците се очаква да бъдат утвърдени за учебната 2016/2017 г. в община Търговище. Решението е в компетенциите на Общинския съвет, който ще заседава утре, информираха от пресцентъра на местната администрация.

Маломерните паралелки  ще бъдат в 10 основни училища в селата Буйново, Вардун, Голямо Ново, Драгановец, Дралфа, Лиляк, Макариополско, Надарево, Подгорица, Руец  и във  Второ ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Търговище.  В докладната записка е подчертано, че маломерни паралелки се допускат, ако от 1 до 12 клас има минимум 10 ученици в клас.

По норматив минималното изискване за сформиране на редовна паралелка е наличието на 16  деца  в начален етап на образование  и  18 - в основните класове. Данните  обаче сочат, че  не достигат 233 ученици за покриване на норматива. Едва 750 деца  посещават изброените основни  училища, при необходимост на 983.

Предложението за утвърждаване на паралелките е в резултат на постъпили мотивирани искания от директорите на училищата, след положително становище от началника на Регионалния инспекторат по образованието. Тяхното разкриване се налага поради постоянно намаляващия брой на децата и  необходимостта да бъде осигурено задължително обучение на учениците до 16 г. в България.

Осигурените от Общината средства за дофинансиране на образователния процес в този случай са в размер на 27 788 лв.

На сесията на Общинския съвет се очаква да бъде разгледана и докладна записка, която се отнася до сливане на два класа в паралелка с по-малко от 10 ученици в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Драгановец. Тя ще бъде с 8 ученици и според разпоредбите,  може да бъде сформирана в особени случаи след разрешение от началника на инспектората по образованието при осигурени допълнителни средства от общинския бюджет  за обезпечаване на учебния процес. Техният размер е 2 988 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама