Без изненада: Емилия Русинова е новият градски прокурор на София

17:21, 27 юли 16 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаквано Емилия Русинова оглави Софийска градска прокуратура (СГП). До момента тя изпълняваше функциите на административен ръководител, след като Христо Динев подаде оставка. Преди това Русинова тя бе негов заместник.

Другият кандидат за поста бе следователя Бойко Атанасов, но прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) избра с 8 гласа "за" и 2 "против" Русинова. Никой не подкрепи Атанасов.

След над 3-часовото четене на концепции и отговори на въпроси, членовете на прокурорската колегия един по един започнаха да изразяват одобрителни мнения за Русинова и отрицателни за Бойко Атанасов.

Те се обединиха около мнението, че и двамата са посочили конкретни проблеми, но Русинова ги е описала по-лъно и е дала по-добре структурирани решения. Ясен Тодоров, който доскоро оглавяваше Етичната комисия към ВСС, даже заяви, че единственото достойноство на концепцията на Атанасов е, че си я е написал сам. И нарече тази на Русинова “земна, без фанфари”, каквато била и цялата й работа, според него.

Магдалена Лазарова пък не одобри, че Атанасов не е “добре балансиран както в действията си, така и в изказванията си”. Според Елка Атанасова обаче това е плюс. “Харесва ми професионалното му безразсъдство”, каза тя и цитира “Под Игото” на Иван Вазов и фразата “Лудите, лудите - те да са живи”. “Лудостта като израз на кураж и свободно мислене трябва да бъде подкрепяна”, категорична бе тя. Но в крайна сметка заяви, че нито един от двамата кандидати не е достовен.

Репликата й предизвика главния прокурор Сотир Цацаров, който призна, че е мислел да не се изказва, да вземе думата. “Бойко Атанасов не е луд, той е човек с мисия. Лудите няма да оправят Софийска градска прокуратура”, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама