Освободиха мъжа опитал да убие Роналд Рейгън

17:17, 27 юли 16 / Свят 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният съд в САЩ е освободил Джон Хинкли – младши, който през март 1981 година простреля тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън и съпровождащите го лица пред хотел „Хилтън“ във Вашингтон.

Хинкли е освободен от болницата „Сейнт Елизабет“ във Вашингтон, къде е настанен след стрелбата преди 35 години, съобщава cbsnews.com. От лечебното заведение са обявили, че могат да освобождават пациентите си, след като те са готови за това.

След като е арестуван на 30 март 1981 година, 25-годишният Джон Хинкли е регистриран във федералния регистър в опит за покушение срещу президента. Хинкли има и предишен арест в Тенеси за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

През 1982 година е признат за невинен поради невменяемост. По време на процеса, адвокатите му твърдят, че клиентът им страда от нарцистично личностно разстройство, позовавайки се на медицински доказателства.

Инцидентът с президента Рейгън се случва на 30-и март 1981 г. Пред хотел Хилтън във Вашингтон Джон Хинкли стреля срещу президента Роналд Рейгън и съпровождащите го лица. 

Докато той поздравява насъбралите се почитатели и се готви да влезе в бронирания си “Кадилак”, проехтяват 6 бързи изстрела, дадени само за 3 секунди. Намиращият се в близост бодигард моментално тласка президента в колата, като сам се подлага под куршумите. Останала отворена, задната врата служи за щит и повечето куршуми рикошират в нея.

В дясната страна на главата е уцелен говорителят на Белия дом Джеймс Брейди и той за цял живот остава с парализирана лява половина на тялото си. Ранени са агентът от тайните служби Тимъти Макарти и полицаят Томас Дилиханти. Президентът Рейгън е ранен в левия бял дроб, на сантиметри от сърцето, с куршум 22-и калибър. Държавният глава е пострадал и в лявото рамо и оцелява само благодарение на шеф-агента от Сикрет сървиз Джери Пейър, който се хвърля върху него, за да го спаси, и го повежда към автомобила.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама