Отбелязаха деня на Св.Седмочисленици в Плиска

16:45, 27 юли 16 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Архиерейският наместник отец Димитър, заедно с още 9 свещеници, сред които и арменски духовници отслужиха празничен водосвет в Двора на кирилицата в Плиска послучай деня на Св. Седмочисленици и 1100 години от успението на Свети Климент Охридски.

Гости на събитието бяха директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, представители на местната власт, чуждестранни посланици.

Членове на родолюбивият комитет „Крум Страшний" представиха театрална възстановка за пристигането в България на учениците на Светите братя Кирил и Методий и посрещането им от княз Борис-Михаил.



Историкът проф. Пламен Павлов изнесе урок за житието на Св. Климент Охридски. Смята се от българската историческа наука, че именно свети Климент е създал старобългарската азбука и то в манастира до Голямата базилика.

Работата по възстановяването на Голямата базилика продължава, обяви директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. По думите му до момента е вдигната южната й стена на нивото на арките и колоните. Проф. Димитров допълни, че досега от държавния бюджет са осигурени около 900 000 лв. за реставрацията на базиликата, паралелно продължава и дарителската кампания за набиране на средства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама