Брюксел даде три месеца на Полша да върне обратно промените в Конституционния съд

16:31, 27 юли 16 / Свят 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз даде на Полша срок от три месеца, в който трябва да върне обратно промените в Конституционния съд, за да отговори на тревогите на ЕС относно върховенството на закона и демократичните норми, съобщава АФП.

„Каним полските власти да предприемат действия за разрешаване на проблеми и да информират Комисията за предприетите стъпки до три месеца“, заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

През октомври миналата година партия "Право и справедливост" спечели парламентарните избори и приложи промени спрямо съда и полската обществена телевизия. Брюксел се опасява, че те могат да подкопаят демократичните промени и да нарушат баланса между властите. След натиск от страна на ЕС и САЩ полското правителство прие миналата седмица нов закон за Конституционния съд. Той обаче не разреши въпросите, които Брюксел смята за проблемни.

"Въпреки диалога, търсен с полските власти от началото на годината, Комисията смята, че основните проблеми, които застрашават върховенството на закона в Полша, не са били разрешени", обяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама