Музиканти от 8 държави идват за юбилейното издание на джаз феста

16:25, 27 юли 16 / Култура 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тазгодишното 25-о издание на джаз фестивала „Варненско лято“ обещава да се превърне в креативна среща на музиканти, които пристигат във Варна от България, Русия, Австрия, Германия, Украйна, Франция, Полша и Норвегия. Това каза на пресконференция днес бащата на варненския джаз фест Анатолий Вапиров.

Тази година за пръв път форумът ще бъде открит от варненска група - Bandwagon Acoustic. Вторият ден е за Андрей Прозоров трио от Австрия и Владимир Карпатов квартет от Германия и България. На 30 юли на сцената под звездите ще излязат Тамара Лукашева и Матиас Шрифъл от Украйна и Германия, Георги Корназов и Проект „Съзнание“ от Франция и България. Финалът на 31 юли е с трио „Акустична версия“ от България, Адам Балдиш и Хелге Лиен трио „Мостове“.

Две събития ще съпътстват фестивала - лекция на джаз критика Владимир Гаджев за развитието на полския джаз на 30 юли в Дома на архитекта и изложба в Английския двор на Археологическия музей с работи на варненски художници, вдъхновени от джаза.

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ е едно от знаковите събития на варненския фестивален сезон - запазената марка на музикалното Лятно време по Черноморието. Началото е през 1992 г., когато една от легендите в българския джаз - саксофонистът и композитор Анатолий Вапиров създава концепцията на форума. Варненското джаз общество и Община Варна се обединяват около неговата идея в морската столица да се представя стойностен авторски джаз от България, Европа и Америка и стават организатори на фестивала. Двигател и артистичен лидер на джаз фестивала, Вапиров отстоява ревностно през годините тази концепция и с това печели уважението на музикантската общност и публиката.

Анатолий Вапиров припомни, че фестивалът встъпва в своя четвъртвековен юбилей с впечатляваща равносметка - на неговата сцена са гостували световни имена в джаза като Алберт Мангелсдорф, Доменик Пифарели, Мел Уелдрън, Луис Склавис, Мирослав Витоус, Трилок Гурту, Карин Крог, Джон Сърман, Маркус Щокхаузен, Виенна Арт Оркестра, Еберхард Вебер, Френски национален биг-бенд.

Сцената на варненския фестивал е обичана и от големите български джаз музиканти. На нея са излизали Йълдъз Ибрахимова, “Бели, зелени, червени”, „Акустична версия“, Борисов биг-бенд, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Теодоси Спасов, Стоян Янкулов, Владимир Карпаров, Роко Захариев, Венцислав Благоев и още много джазмени, които са приятели на фестивала.

Билетите за концертните вечери са по 5 лева, за деца - 3, началният час е 20,30 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама