ИДИЛ предупреди Лондон: Вие сте следващите

16:16, 27 юли 16 / Свят 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британската служба за сигурност МИ-5 призна, че вероятността от терористична атака на Острова е „много голяма“, затова и нивото на заплахата е от най-висока степен. Това стана часове след като в джихадисткото приложение за съобщения "Телеграм" са били публикувани изображения, заплашващи Лондон и Вашингтон с нападения, съобщават британските информационни сайтове.

На едно от тях, публикувано в „Мирър“ се вижда Статуята на свободата в Ню Йорк, обхваната от пламъци, съпроводена с надпис "Вашингтон скоро".



Заплахата идва непосредствено след кървавата драма във Франция, където членове на терористичната групировка "Ислямска държава" варварски прерязаха гърлото на 85-годишен свещеник, като преди това го накараха да коленичи.

Мерките за сигурност в британските църкви веднага бяха засилени. Засега не е известен източникът на заплахите срещу Лондон и Вашингтон, не е потвърдена и достоверността на тези съобщения.

Британската полиция отправи призив към десетки хиляди християнски храмове в цялата страна да преразгледат мерките си за сигурност, след нападението срещу църква във Франция. 

"Както видяхме, "Ислямска държава" и подобни на нея терористични групировки извършват нападения срещу християни, както и срещу евреи и други религиозни групи на Запада и извън него. След последните събития във Франция ние отново призоваваме да се гарантира безопасността на християнските поклоннически обекти. Напомняме им също да преразгледат мерките за сигурност", каза помощник-комисарят на лондонската полиция Нийл Басу и допълни "Конкретна информация за непосредствена заплаха срещу християнските общности засега няма, но съветът към всички енориаши е - бъдете бдителни". 

Властите във Великобритания признаха, че през последните 18 месеца са успели да предотвратят 7 опита за тетористични нападения на територията на Обединеното кралство.

Пред "Мирър", заместник-комисарят на лондонската полиция, Марк Роули е заявил, че Скотанд Ярд е в „постоянна готовност“ да противостои на всяка атака.

Правителството на САЩ посъветва своите граждани, на които предстои пътуване до Великобритания, че „са уязвими, тъй като Обединеното кралство е потенциално опасно и вероятността от терористични нападения на джихадистки групи е максимално висока“.

„Получихме информация от достоверен източник, че терористични групи подготвят дългосрочни и масирани атаки на стария континет.“, каза още Марк Роули.

Последните седмици на юли Европа е залята от вълна от насилие. Четири от нападенията, извършени от нападатели мюсюлмани, бяха в Германия. 

Преди дни 27-годишен сирийски бежанец се взриви в германския град Ансбах, а при атентата загина един човек, а други 12 бяха ранени. Няколко часа по-рано 21-годишен сириец с мачете отне живота на жена в град Ройтлинген, провинция Баден-Вюртемберг.

В петък, отново в провинция Бавария, 18-годишен германец от ирански произход откри стрелба в търговски център, убивайки деветима души и ранявайки други 35.

Миналата седмица 17-годишен афганистански мигрант, търсещ убежище в Германия, нападна с брадва и нож пътници във влак, пътуващ в провинция Бавария.

Най-кърваво от нападенията през последните десет дни беше това във френския курортен град Ница на 14 юли. Тогава мъж в товарен камион се вряза в тълпа, която гледаше фойерверките по повод френския национален празник – Денят на Бастилията. При нападението загинаха 84 души, а над 300 бяха ранени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама