ЕК се отказа от санкции срещу Испания и Португалия заради свръх бюджетен дефицит

16:15, 27 юли 16 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия нама да налага тежки санкции на Испания и Португалия за свръх бюджетен дефицит и търси „нови фискални правила“ за двете страни, предаде АП.

Комисията можеше да призове страните членки да наложат санкции на двете държави, които щяха да се превърнат в първите страни, санкционирани в съюза за прекомерен бюджетен дефицит през последните години. Вместо това от Комисията обявиха, че има смекчаващи обстоятелства.

По-рано този месец финансовите министри от Еврозоната решиха да започнат процедура за налагане на санкции на двете страни заради нарушаване на правилата на ЕС за дефицит с мотиви, че Мадрид и Лисабон не са предприели достатъчно ефективни действия в отговор на препоръките за мерки за коригиране на прекомерния данъчен излишък.

Текущото законодателство на ЕС в рамките на Пакта за стабилност задължава страните да ограничат бюджетния дефицит до 3 % от Брутния вътрешен продукт (БВП). Ако той бъде превишен, на страната може да бъдат наложени санкции.

Съгласно правилата на ЕС, комисията можеше да наложи глоби до 0,2 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от Еврозоната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама