Древен Град на Слънцето откриха край Минерални бани

15:22, 27 юли 16 / Любопитно 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област, включващо скална гробница, подобна на тази при Татул, олтари, жертевеници, шарапни и множество скални ниши се намира в местността „Хасара” в община Минерални бани.

То датира от второ-първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира мощен религиозен център. Екипът на доц. Зравко Димитров разкри забалежителна църква и крепост от раннохирстиянския период.  

„Древният култов комплекс е своеобразен град на Слънцето. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. Между Градът на Слънцето култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка”.

Това съобщи след приключването на първоначлния етап от археологическите разкопки в местността „Хасара” известният археолог и изследовател проф. Николай Овчаров.

Местните хора вече го наричат „Градът на Слънцето”.

„Имам усещането за дежа вю, все едно сме преди 20 години на Перперикон, когато започнахме проучванията там”, каза проф. Овчаров. Според него,  култовият комплекс има огромен туристически потенциал и откритие от европейска и световна величина.

Разкопките са проведени от археолага доц. Здравко Димитров, от Националния арехеологически институт с музей към БАН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама