Обама: Русия може да опита да повлияе на президентските избори

15:06, 27 юли 16 / Свят 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Барак Обама не изключи възможността Русия да опита да повлияе на президентските избори в САЩ в полза на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп.

„Всичко е възможно“, каза държавният глава в интервю за телевизионния канал NBC News в отговор на въпрос относно връзката на Русия с изтичането на имейли между служителите на Демократическата партия на САЩ.

Съобщенията, публикувани в петък на сайта „Уикилийкс“, показват недоверие и презрение към представители на партията като Бърни Сандърс, основен опонент на Хилари Клинтън за вота през ноември, отбелязва АФП.

ПреД медията Обама заяви, че ФБР разследва теча на информацията, а Русия отрича участие.

Изтичането на данни предизвика неприятности за демократите в навечерието на конгреса на партията, започнал в понеделник във Филаделфия.

Според експерти по киберсигурност, работещи в кампанията на Хилари Клинтън, Русия е отговорна за изтичането на имейлите, като целта е да подпомогне кампанията на Доналд Тръмп.

В днешния си брой „Ню Йорк Таймс“ твърди, че американските разузнавателни агенции вече имат „силно убеждение“, че руското правителство стои зад изтичането на данните. Не е ясно обаче дали става въпрос за рутинен шпионаж или е част от операция, целяща да повлияе на президентските избори през ноември.

Обама не коментира възможните цели на хакерската атака, но припомни предишни коментари на Тръмп за Русия, в които той изразява възхищение към руския президент Владимир Путин. „Мисля че Тръмп получи по-скоро положително отразяване в Русия“, добави държавният глава.

„Това, което знаем е, че руснаците крадат нашите системи, не само тези на правителството, но и частни такива“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама