Прокуратурата обвини трима сирийци за тероризъм. Били членове на "Ислямска държава"

14:03, 27 юли 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещуАлмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. Прокуратурата посочва, че тримата сирийци са членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванта“) и имали терористични намерения. Тримата опитали незаконно да преминат границата ни с Турция.

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че сирийците - на 20, 22 и 25 години, получили статут на бежанци в Германия. През януари 2016 г. те решили да тръгнат от Германия, минавайки през Гърция и Турция, за да стигнат до Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванта“).

Целта им била да участват в терористични атаки срещу чужди държави. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“), открити в мобилните телефони, ползвани от обвиняемите лица, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица. В кореспондецията им с други лица прокуратурата е намерила съобщения с текст „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“ и „идвам при теб и умирам преди теб“.

На 05.02.2016г. тримата пристигнали в Гърция от Германия, като направили опит да преминат през границата на Гърция с Турция, но на граничния пункт не били допуснати от турските гранични власти и били върнати отново в Гърция. Тъй като не могли да минат гръцко-турската граница, те решили да преминат на българска територия, а оттам да влязат в Турция.

На 07.02.2016 г. обвиняемите предприели пътуване с автобус от Александрополи до Пловдив. Автобусът изпълнявал редовни превози от Кавала до Пловдив. Пристигнали в Пловдив, а след това предприели пътуване с автобус по вътрешна линия от Пловдив до София. Пристигнали в гр. София на 07.02.2016 г. около 21,00 часа. На автогарата в столицата обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в кв. „Надежда“, където пренощували.

На 08.02.2016 г. обвиняемите напуснали хотела и в около 17,30 часа се качили на влак с направление София – Одрин. С влака обвиняемите се придвижили до Свиленград, който пристигнал в 00,40 часа на 09.02.2016 г. на гарата в гарад. Слизайки от влака, обвиняемите се тръгнали към границата, от където възнамерявали да преминат в Турция.

По същото време граничар водел наблюдение с термовизионна камера на района и забелязал сирийците, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към границата. Екип на Гранична полиция незабавно задържал тримата мъже.

За този им опит за преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград е проведено незабавно производство и тримата са били задържани от прокурора. На 12.02.2016 г. от Районен съд – Свиленград осъжда тримата сирйци и има налага наказание лишаване от свобода за срок от по шест месеца, което трябва да изтърпят в следващите три години. Наложена им е и глоба - 200 лева на човек.

Веднага след каря на делото Специализираната прокуратура повдига обвинение на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим и обвиняемите са задържани под стража. И до момента се намират в следствения арест в столицата.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото на 02.08.2016г. От 10:30 часа. За такова престъпление българското законодателство предвижда до десет години затвор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама