Разширяват екипа за приемна грижа в Шуменско

14:08, 27 юли 16 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областен екип по приемна грижа ще бъде изграден и ще работи в общините в Шуменско, съобщи днес ръководителят на проект „Приеми ме 2015” Огнян Христов. Той е на обиколка из страната, за да представи новостите в работата.

Проектът, който е започнал през декември миналата година се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с общините в България. Общият бюджет е 51 600 000 лв., до момента са включени 82 общини, от Шуменска област по проекта работят общините Нови пазар и Шумен и там до 20 юли са усвоени 542 499 лв. Целта е да се включат и останалите общини от региона.

„Възприема се нов модел на съгласуване на работата като новосъздаденият областен екип ще отговаря за всички приемни семейства в региона”, каза Христов. По думите му така ще се работи и по-професионално, като в екипа ще бъдат включени общо 14 души. Областният екип по приемна грижа в Шумен ще е с обхват общините Велики Преслав, Венец, Върбица, Смядово, Хитрино и Шумен.

За приемните семейства в останалите 4 общини - Каолиново, Каспичан, Никола Козлево и Нови пазар ще се грижат социални работници от областния екип, но с изнесено работно място в Нови пазар.

Общо ще бъдат назначени 8 души, които ще подсилят досега действащите общински екипи. Новите хора ще преминат обучение и ще започнат работа на 1 ноември. По-големите екипи имат по-добър вътрешен ресурс за развитие, смятат специалистите. Един социален работник ще се грижи и ще подкрепя 12 семейства. Ще ги посещава поне веднъж месечно, ще помага на родителите и ще следи за развитието на детето.

В Шуменския регион приемната грижа е развита активно, общността е добре запозната, свършена е много работа, още от 2008 г. с изпълнението на проекта на УНИЦЕФ, коментира Огнян Христов.

Към момента в Шуменска област има 179 приемни семейства, вписани в регистъра. Фамилиите, в които има настанени деца са 151. На базата на анализ за нуждите в региона е планирано до февруари 2018 г. те да станат 184.

Най-много са приемните семейства в община  Шумен – 61 семейства са вписани в регистъра и в 50 от тях са настанени деца. Следва община Нови пазар, където от общо 58 приемни семейства, в 51 има деца.  

Във Велики Преслав са 14 и в 12 от тях има деца. В Община Никола Козлево приемните семейства са 11, само в едно засега не е настанено дете. Във Венец, Каспичан, Каолиново, Смядово и Хитрино фамилиите, вписани в регистъра за приемна грижа са от 4 до 10. Най-малко желаещи за приемни родители има в община Върбица- само 2 семейства.

Ръководителят на проекта „Приеми ме 2015” се срещна с родители от приемни семейства в Шуменския регион в сесийната зала на Общината. 



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама