За пръв път българин спечели кръг от световните стронгмен-серии в Пловдив

13:57, 27 юли 16 / Спорт 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стоян Тодорчев стана първия българин, спечелил кръг от световните стронгмен-серии. Той успя да постигне този грандиозен успех на родна земя в Пловдив в неделя вечер, 24 юли, и то не как да е, а поставяйки 3 световни рекорда в две от състезателните дисциплини, съобщиха организаторите.

Първо постигна двоен световен рекорд – за разстояние и време във "Фермерската разходка", като измина с двата "куфара" от по 200 кг цели 25 метра само за 16,65 сек., а след това разби конкуренцията и в "Кобилицата", където пренесе тежест от 500 кг на рекордните 16 метра!

Тодорчев успя да се справи със съпротивата на лидера във временното класиране за 2016 г., Матяз Белшак от Словения, който остана втори, както и на вицешампиона от 2015 г., Дайнис Загерис от Латвия, който трябваше да се задоволи с третото място.



Предвестник на титаничния сблъсък, на който бе свидетел публиката край Гребния канал в Пловдив, стана още първата дисциплина – задържането на 2х15 кг тежест отпред, която се проведе на Античния театър в събота и бе спечелена от най-силния мъж на Норвегия Бьорн Арне Солванг.

Гигантите и международният телевизионен екип, който записва всяка тяхна стъпка, бяха покорени от магията на Античния амфитеатър и на Стария град. Със знамената на своята страна на рамо, 12-те стронгмени се спуснаха на разходка по Главната, като първата им спирка бе Римския стадион, където атлетите продължиха своята фото и тв сесия из най-притегателните кътчета на Пловдив - Европейска столица на културата за 2019 г.

В късният неделен следобед обаче, еуфорията от забележителностите на Пловдив, отстъпи пред зрелищния взрив от сила и адреналин в останалите 5 дисциплини, които трябваше да определят шампиона на 2016 SCL Bulgaria. Тук дойде и звездният час на Стоян Тодорчев. През цялото време водачът за световната ранглиста Матяз Белшак поддържаше напрежението, след като спечели две от дисциплините – логлифт и "Кръгът на Конан", а най-силният мъж на Финландия, Анти Муруярви, напомни за огромните си възможности, след като стана най-добър в "Херкулес холд" с автомобили.



След награждаването и празненството за атлетите, в духа на феърплея и като жест на истинско приятелство извън битките в SCL, Стоян Тодорчев реши да им подари и запомнящи се преживявания на черноморския бряг.

Над 95 световни канала ще излъчат не само поредния кръг от световните стронгмен-серии, Strongman Champions League, но ще видят и най-големите забележителности на Града под тепетата, а и една от перлите на българското Черноморие – Созопол и прекрасния му плаж Грийн Лайф. Така България ще бъде рекламирана реално пред 1 милиард зрителска аудитория.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама