Правна комисия иска Наредбата за общинските жилища в Шумен да се гледа септември

13:23, 27 юли 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промените в Наредбата за реда на настаняване и ползване на общинските жилища в Шумен да се разгледат на сесията през септември гласува днес правна комисия към местния парламент. Аргументите на юристите бяха, че местната власт, която е вносител на промените, трябва да представи пълен анализ за общинския жилищен фонд в Шумен и обобщение на съдебната практика.

На заседанието присъстваха актьори от Драматично-куклен театър “Васил Друмев”, живеещи във ведомствени апартаменти.

По време на разгорещените дебати се оказа, че има разминаване между данните за броя на ведомствените жилища, които културния институт ползва и предоставените за целта от Общината. Така актьорите твърдяха, че 13 от колегите им ползват такива апартаменти, докато от кметството на театъра са дадени 11. На този етап само трима от актьорите имат поименен договор с Община Шумен. Според актьорите обаче всички, които са в общински жилища са с изрядни документи.

Някои от ведомствените жилища, предоставени на държавни структури и предприятия се водят като служебни, макар че в закона подобен термин не съществува.

Актьорите се противопоставиха на искането на местната власт срокът за ползване на ведомствените жилища да бъде пет години. Те защитиха тезата си с факта, че почти цялата трупа от 17 души е дошла в Шумен от други градове на страната и без социалната придобивка престоят им в града би бил невъзможен. Това от своя страна ще изложи на риск статута на шуменския театър като репертоарен.

Не бяха приети доводите на общинска администрация, че в някои от жилищата, предоставени за ползване на културния институт живеят пенсионери, които вече не работят в ДКТ “Васил Друмев”. Посочен бе и факта, че за апартамент в централна зона до бившето кино “Херсон” наемът на жилищата е 40 лева.

Искането си зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова подкрепи и още редица нередности, констатирани при проверката на специално съставена комисия. Резултатите от инспекцията показват, че 50% от всички граждани, които ползват социалната услуга общинско жилище са в нарушение на сега съществуващите разпоредби и трябва в срок до месец да го напуснат. След връчването на заповедта за освобождаване на апартамента много от ползвателите завеждат дела срещу Общината и с аргумента, че това е единственото жилище, което семействата ползват, решенията на местната администрация падат в съда. Така Общината трябва да плаща и големи суми за съдебни разноски.

Освен театъра в Шумен 14 ведомствени жилища ползва Шуменския университет, шест са предоставени на МВР и ДАНС, и още толкова на Комплексния онкологичен център.

За прецизиране на промените в наредбата се обяви и председателя на правна комисия Даниела Русева, като бе подкрепена категорично от Пламен Петков. Тя обаче е член на Управителния съвет на сдружение “Нова българска драма” и консултира ДКТ “Васил Друмев” по редица правни въпроси.

В знак на протест от създалата се ситуация членът на правна комисия проф. Добрин Добрев категорично бойкотира гласуването на комисията, а съветничката Дилбер Мехмедали призова проблема да не се политизира, а да се разглежда във фокуса на обществения интерес.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама