Задържането на 47 журналисти от в. „Заман“ поискаха властите в Турция

13:10, 27 юли 16 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заповеди за задържането на 47 журналисти от закрития опозиционен в. „Заман“, издадоха властите в Турция, съобщава АФП. Мерките са предприети във връзка разследнването на неуспешния опит за преврат от 15 юли, съобщи държавен служител, цитиран от агенцията.

Чиновникът, който е отказал да се назове, заяви че заповедите са за „изпълнителните органи, а също така и част от работниците, включително журналисти“ на вестника, който се предполага, че е свързан с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен в организирането на преврата.

Тази сутрин е арестуван Шахин Алпай, след като в продължение на над 2 часа полицията е обискирала дома му в центъра на Истанбул, съобщи турската агенция "Доган". Алпай, който е имал собствена колонка в "Заман", е бивш член на опозиционната светска Републиканска народна партия.

В понеделник властите в страната издадоха заповеди за арести на 42 журналисти отново в рамките на разследването на метежа.

През март турските власти поеха контрола над изданието с мотива, че то е част от мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. След това вестникът взе силно изразена проправителствена позиция

В момента Анкара сочи живеещия в САЩ проповедник като стоящ зад опита за военен преврат от 15 юли. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама