Българчетата са най-умни в света, твърдят от Асоциацията на българските училища в чужбина

12:59, 27 юли 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българчетата са едни от най-умните в света. Това обясни пред Topnovini.bg Боянка Иванова от Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя живее в САЩ от 1995 г. Завършила е Пловдивския университет (ПУ), специалност руска филология и английски език. Преди да замине има 14-годишен педагогически стаж като преподавател и училищен директор и заместник-директор. Вече 20 години работи в Америка като преподава английски на емигрантски ученици. Работила е с деца от цял свят, като през класовете й са преминали около 1000 българчета. 

От 2000 г. е създател и директор на първото българско лицензирано училище в САЩ, което вече носи името "Джон Атанасов". Тя е участник на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина на тема „Обучението по България – приоритет на държавата и на българските училища в чужбина”. Събитието се провежда в СУ „Св. Климент Охридски“, където се събраха от ранно сутринта на 27 юли български учители от различни краища за света.

Според Иванова нашите деца са много умни, като това вероятно се дължи на природна интелигентност, но самата тя не би могла да си обясни друга причина за явлението. Иванова допълни, че в момента имаме около 250 училища зад граница. Конференцията се откри от образователния министър Меглена Кунева. 

"Тази година сме отделили 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина. Това е една от най-силните и интензивни връзки за поддържане на много близък контакт с нашите сънародници зад граница. Не вярвам в реформи и в политики, които не са подкрепени финансово и затова отделянето на повече средства за българските училища извън граница, включително и за децата, които искат да продължат висшето си образование у нас, е нещо, на което ще продължа да обръщам последователно внимание", разясни Кунева.

Министърът увери още, че ще продължи да подкрепя всички инициативи за квалификация на българските учители, като ще бъдат осигурявани учебни помагала на български език за децата, които макар и българският език да им е майчин, не са толкова адаптирани към него. По време на конференцията гост беше и митрополитът ни за Западна и средноевропейска епархия дядо Антоний. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама