Окончателно: Българското председателство на ЕС започва на 1 януари 2018 г.

12:12, 27 юли 16 / Политика 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателството на България в Европейския съюз ще започне на 1 януари 2018 г. и ще продължи шест месеца. Старата ни ще председателства заедно с Естония и Австрия. Това обяви вицепремиерът Меглена Кунева след редовното заседание на Министерския съвет.

Решението е било взето във вторник, когато изтече срокът за изпращане на възражения относно реда на председателствата в следващите години. Първоначално България трябваше да оглави ЕС с Великобритания, но резултатите от референдума, които показаха, че хората там искат излизане от Европейския съюз, наложиха промяна с групите за председателство. 

Кунева посочи, че в периода на председателство на нашата страна ще влезе темата по разширяването и тази за конкурентоспособността. Тя допълни, че "час по-скоро ще се съберем с Австрия и Естония за да обсъдим наболели теми". Сред тях са миграцията, сигурността и разширяването на границите на ЕС.

"Нашите приоритетни теми са 10. Всяка от трите страни ще предложи тема, в която се чувства най-силна", каза Кунева и подчерта, че България ще трябва да засили подготовката си през оставащите шест месеца до председателството.

Срещите на високо ниво по време на мандата на страната ни в ЕС ще се провеждат в Националния дворец на културата. Кунева посочи, че се налага до края на годината там да се направи ремонт, "за да бъдем на ниво".

"Периодът, в който е нашето председателство има много събития. В първата половина от годината, на 9 май, е Денят на Европа. Радвам се, че и 24 май попада в мандата ни. Това ще бъде ден, за който ще разбере цяла Европа и целият свят, надявам се", каза вицепремиерът.

Тя не пожела да каже колко ще струва на страната ни това. По думите ѝ председателствата са свързани с национален бюджет, но не можело още да се каже България колко ще плати.

"Имам амбицията и желанието да покажем как мислим и колко много общи неща имаме с Европа. Да покажем колко стабилен и амбициозен член на ЕС сме", каза още тя.

От първи август започва работа и щабът за председателството ни в Европейския съюз. Кунева не пожела да разкрие кой ще бъде негов ръководител, но подчерта, че той ще е "много опитен депутат".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама