Безплатни прегледи на щитовидната жлеза организираха в Разград

11:07, 27 юли 16 25 676 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатно ехографско изследване на щитовидната жлеза се проведе в Разград. Скринингът бе организиран от Сдружението с нестопанска цел "Диабет-Разград" и Центъра за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ към Балмед ООД- гр. София, съобщи председателят на сдружението Цветанка Димитрова.

Профилактичните прегледи са извършени от д-р Красимир Хаджилазов – ендокринолог във ВМА – София. В скрининга са се включили близо 90 жители и гости на Разград.

Резултатите от прегледа показват, че девет души са с тиреоид на Хашимото, а при 13 заболяването е потвърдено с различна давност.  При 11 от пациентите не са открити никакви изменения в щитовидната жлеза, а при всички останали е установено наличието на т.нар. "възли на жлезата". Димитрова уточни, че всеки един, преминал прегледа, е получил предписание за предприемане на лабораторни изследвания и провеждане на лечение.

Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тирeоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми със щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.

Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:15, 17 фев 22

Искам да зная колко пари ще ми струва прегледа за неосигурени лича

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама