Баба от Шумен даде 7 хиляди евро на мним полицай

11:03, 27 юли 16 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
80-годишна шуменка е била измамена със 7 хиляди евро и 300 лева, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Вчера жената съобщила в полицията, че около 13:10 часа на стационарния си телефон получила обаждане от мъж, който се представил за полицейски служител.

Той й разяснил, че телефонът й е в списък на измамници, като в момента са предприети действия за задържането им. Разпитал я с какви пари разполага и жената му обяснила, че има в наличност 300 лева и 2000 евро. Той я накарал да преброи парите и продиктува номерата на банкнотите.

Мнимият полицай обяснил, че за да бъдат задържани измамниците е необходима по-голяма сума и разпитал шуменката има ли спестявания в банка. След като възрастната жена му отговорила положително, мъжът й казал, че е необходимо да ги изтегли, като в банковия клон да не обяснява за какво са й нужни парите.

Жената изтеглила сумата от 5000 евро и се завърнала в дома си. Мъжът, който се представил за полицай и заявил, че трябва да постави всички пари в торба и да ги пусне от терасата на апартамента си. Бабата изпълнила указанията дала на измамника 7 хиляди евро и 300 лева.

От полицията отново съветват възрастните хора да не се доверяват на подобни съобщения от хора, представящи се за лекари, здравни работници и полицейски служители. При получаване на обаждане на стационарните си телефони да не дават мобилните си номера на непознати лица.

При всички такива случаи трябва да търсят помощ на телефон 112, но като се уверят, че връзката с лицето, което преди това е осъществило контакт е прекъсната. По възможност да се свържат със свои по-млади близки или съседи, на които имат доверие. Да не подхвърлят парични суми от тераси, оставят на уговорено място или предават на непознати лица, призовават от полицията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама