Депутати искат казаните за ракия да са до 1000 л., ГЕРБ се дърпа

09:56, 27 юли 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Законът за акцизите и данъчните складове отново влезе на дневен ред в парламента. Валери Симеонов от Патриотичния фронт и Петър Славов от Реформаторския блок предложиха нови промени по закона, като настояха вместимостта на съдовете за производство на ракия да бъде до 1000 л. за малките специализирани обекти за дестилиране, а не както сегашните 500 л. От ГЕРБ пък искат да се произвежда не повече от 10 хектолитра чист алкохол на година.

При обсъжданията в комисия Сдружение "Българска домашна ракия" също подкрепиха законопроектът на Симеонов и Славов. Министерството на финансите обаче остана резервирано към предложението.

Законопроектът на ГЕРБ предлага администрирането и контрола върху дейността на малките обекти за дестилиране да се осъществява от кметовете на общините. Контролните функции пък трябва да са под опеката на Агенция „Митници“. Приходите от глоби и имуществени санкции ще постъпват в бюджета на съответната община. Сдружението на общините обаче не са съгласни, защото на местното управление се дават функции, които са му неприсъщи.

Също така се предвижда регистър на тези лица, които внасят, произвеждат, продават, предоставят или предлагат съоръжения и оборудване за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки.

„Нека да гласуваме всички заедно, за да разберат малките производители, че когато трябва да се вземе страна, парламентът защитава малките, защото големите имат други механизми за защита“, призова от трибуната на парламента Мартин Димитров от Гражданската квота на РБ.

Депутатът от БСП Георги Търновалийски също поиска да се подкрепи предложението вместимостта на съдовете за производство на алкохол да бъде до 1000 л., а не както досега 500 л. Той изрази съмнение, че ограниченията предлагани от ГЕРБ ще подобрят приходите, тъй като за миналата година те са били само 700 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама