ЕК решава за санкциите срещу Испания и Португалия

07:31, 27 юли 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се Европейската комисия да излезе с решение дали Испания и Португалия надвишават лимита си за бюджетен излишък.

По-рано този месец финансовите министри от Еврозоната решиха да започнат процедура за налагане на санкции на двете страни заради нарушаване на правилата на ЕС за дефицит.

Според становището на министрите, Испания и Португалия не са предприели достатъчно ефективни действия в отговор на препоръките за мерки за коригиране на прекомерния данъчен излишък.

Мадрид и Лисабон разполагаха с 10 дни, за да лобират пред Европейския съюз да не налага наказание. ЕК имаше 20 дни да разгледа техните аргументи и да вземе решение относно санкциите.

Текущото законодателство на ЕС в рамките на Пакта за стабилност задължава страните да ограничат бюджетния дефицит до 3 % от Брутния вътрешен продукт (БВП). Ако той бъде превишен, на страната може да бъдат наложени санкции.

През 2015 година бюджетният дефицит на Испания достигна 5,1 процента от БВП - много над целевия праг от 3 на сто и над целта, която й беше поставила комисията да сведе показателя до 4,2 на сто.

Бюджетният дефицит на Португалия миналата година беше 4,4 на сто от БВП, докато целта беше той да бъде понижен под 3 процента.

През май Брюксел реши да отложи за 5 юли решението си дали да санкционира или не Лисабон и Мадрид.

Съгласно правилата на ЕС, комисията може да наложи глоби до 0,2 % от БВП на страните от Еврозоната, които нееднократно пренебрегват ограниченията за дефицитите.

Предприетата от министрите стъпка е безпрецедентна в историята на валутния съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама