Утвърдиха Националния механизъм за подпомагане на жертви на трафик на хора

22:03, 20 юли 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството утвърди Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора.

Чрез документът, който представлява рамка за сътрудничество, институциите ще изпълняват задълженията си по отношение на грижата за пострадалите. Те ще координират усилията си в стратегическо партньорство с неправителствени, международни организации и гражданското общество, съобщиха от правителствения пресцентър.

Координатор на механизма е Националната комисия за борба с трафика на хора, съгласно Закона за борба с трафика на хора. В основните цели на механизма са спазването на човешките права на жертвите на трафик при предоставянето на ефективна грижа и насочването на пострадалите към съответните услуги.

Основните принципи на работа с жертвите на трафик на хора включват безусловната подкрепа, сигурност и безопасност, конфиденциалност и защита на личната информация и недискриминационно отношение. Механизмът разписва стандартни оперативни процедури при идентификация, насочване, закрила, подпомагане и социално включване на пострадалите от това престъпление.

Информираността на служителите, работещи по проблемите, свързани с трафика на хора и ангажирани при идентификацията и насочването на пострадалите, ще се повиши чрез утвърждаването на механизма. Това ще се случи като резултат от обученията на служителите, заложени в Националната програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама