Тереза Мей: Няма да преговаряме до края на годината. Меркел: Трябва да изведете ясна позиция

21:31, 20 юли 16 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на годината няма да има преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Това заяви новият британски премиер Тереза Мей, която е на среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

„Ние няма да задействаме член 50, докато нашите цели не са ясни, затова казах вече, че това няма да се случи преди края на тази година“, отбеляза Мей. Меркел от своя страна заяви, че е готова да даде на Великобритания време, докато страната си създаде „ясно определена позиция“, за да се започнат разговори за напускането на съюза.

„В наш общ интерес е Великобритания да кандидатства за излизане с много ясно определена позиция за преговори“, каза германският канцлер.

„Ние не се отдалечаваме от нашите европейски приятели. Германия остава жизненоважен партньор и приятел на Великобритания“, каза Мей. Меркел пък подчерта, че Германия иска да продължи укрепването на отношенията в икономическа и политическа сфера с Великобритания, незвисимо от Брекзит.

„Искам Британия да продължи да работи с нашите европейски партньори. Ние с Ангела Меркел сме лидери, които искат стабилен икономически растеж. Великобритания може да изгради успешни взаимоотношения с европейските нации“, заяви Тереза Мей.

По нейните думи установяване на контрол върху свободното движение на хората от страните на Европейския съюз във Великобритания ще е една от главните теми в бъдещите преговори по въпроса за британското напускане.

„Трябва да сведем чистата миграция до приемливи нива", каза тя. Според нея имиграцията в страната ще бъде намалена няколко пъти. Мей отчете, че през последната година във Великобритания са се заселили с 300 000 души повече от тези, които са я напуснали. Тя заяви, че тези цифри ще бъдат сведени до по-малко от 100 000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама