Премиерът се захваща с мъртвите делфини по Черноморието

19:24, 20 юли 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов ще съдейства за решаване на проблема с мъртвите делфини по родното Черноморие. Това съобщава Атанас Русев от екоорганизацията „Да запазим корал“. Във фейсбук страницата "За делфините" той съобщава, че е провел личен разговор с премиера по темата и той ги е поканил на среща утре в 10,00 часа в Министерския съвет.

„На срещата ще присъстват всички отговорни министри! Ще кажа единствено, че до този момент единственият човек, който реагира мигновено, беше премиерът... За което искрено му благодарим! Целта е повече да няма мъртви делфини в Черно море, жертва на незаконния улов със стотици километри дължина дънни мрежи за калкан“ – пише Русев.

За масово умиране на делфини алармират и екозащитници, и обикновени граждани по Южното Черноморие. На нерадостната гледа се натъкват плажуващи, информацията се потвърждава и от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.

Двадесет и един мъртви делфина са открити само през почивните дни по плажовете в Поморие, Ахелой, Созопол, Резово и Бургас, съобщават от екоинспекцията. Единадесет са изхвърлени от морето в района на Солниците в Бургас, седем са открити в Ахелой и Поморие, по един на плаж „Силистар“ в Резово и на „Алепу“ в Созопол.

От началото на годината в РИОСВ-Бургас са постъпили 60 сигнала за мъртви делфини от общини и граждани, по които са извършени проверки от инспекцията. За сравнение – през цялата 2015 г. техният брой е 56, а година по-рано – 21.

От организацията „Зелени Балкани“, които също следят отблизо за проблема, казват, че случаите от миналата и настоящата година са сигнал за извънредна ситуация. Като основна причина за измирането на делфините се посочва оплитането им в бракониерски рибарски мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама