Първи версии за убийството на украинския журналист Павел Шеремет

17:14, 20 юли 16 / Свят 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руското външно министерство обяви три версии за убийството на известния украински журналист Павел Шеремет, който загина, след като автомобилът, в който се е возил беше взривен тази сутрин в центъра на Киев.

Разследващите изложиха три теории като възможни причини за кръвавото нападение над журналиста. Сред тях са: изпълнението на професионалните му ангажименти, лична неприязън и руска следа, съобщава сайтът rt.com.

„Основните версии са, преди всичко, професионалната дейност на журналиста“, каза съветникът на вътрешния министър Зорян Шкиряк.

„Не изключваме, разбира се, и версията за лична омраза, тя винаги се използва. Могат да се разглеждат и други, но лично аз бих искал да подкрепя съветника на министъра Антон Геращенко и да отбележа, че тук не може да се изключи и руска следа“, каза той.

Според него, до подобен извод води изострянето на ситуацията в Донбас, както и провеждането от Украинската православна църква към Московската патриаршия на литийно шествие в страната.

Според първата версия медиите, с които той е работил, са публикували материали за корупция и злоупотреба със служебно положение по висшите етажи на властта. Също така привърженици на украинския президент Петро Порошенко са водили кампания по очерняне на изданието "Украинская правда", където е писал Шеремет.

„Заслужава си да се отбележи, че, в Украйна подобни трагични случаи и други нападения над журналисти са често срещани“, се казва в изявление на медийният профсъюз в страната.

Според втората версия убийството на Шеремет подтикнато от лична неприязън, която отново би могла да има връзка и с изпъленението на професионалните му ангажименти. rt.com припомня, че през 2004 Павел Шеремет е бил пребит от неизвестни в Беларус.

Третата версия е свързана с руска следа. Това предположение бе лансирано от официалния представител на украинското МВР Зорян Шкиряк. Според служителя убийството на журналиста е част от хибридната война, която Москва води срещу Украйна.

Според медиите в Украйна е възможно Шеремет да е станал невинна жертва. Той бе взривен в колата на главния редактор на в. "Украинская правда" Альона Притула. Според поддръжниците на тази версия мишената на атентата е била интимната приятелка на убития мъж. След инцидента властите в Украйна назначиха охрана пред дома на Притула. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама