Представят суперпродукция на „Набуко” на Античния форум в Стара Загора

17:08, 20 юли 16 / Култура 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорската опера съвместно с Държавна опера Бургас ще представи днес грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко” на Античния форум в Стара Загора. Суперпродукцията, която започва в 21 часа,  се подготвя специално за Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 – Велико Търново и включва творческите състави на двата оперни театъра.

Сценичната адаптация за откритата сцена на хълма Царевец е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера Стара Загора Ивайло Кринчев. Суперпродукцията ще бъде представена на Античния форум  преди гостуването във Велико Търново. Старозагорци ще имат възможността да аплодират Александър Крунев в ролята на Набуко, Пламен Кумпиков ще се представи в ролята на Захария, а Елена Баръмова ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще се превъплъти  Гергана Русекова, в ролята на Измаел - Ивайло Йовчев. Участват още солистите Борис Тасков, Емилия Джурова , Евгений Арабаджиев, хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора и Държавна опера Бургас. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага тур”.

Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех. Прословутият хор на евреите се превръща в химн на италианския народ и най-популярната мелодия, отговаряща на емоционалната италианска душевност и интерпретирана масово от всички слоеве на обществото. Сюжетът, вдъхновен от библейския епос, е изпълнен с патоса на свободата. Самият Верди посочва “Набуко” като преломна творба по пътя към създаването на индивидуален композиционен стил. Маестрото обогатява и задълбочава този стил, но в основни черти той остава определящ за цялостното му творчество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама