Бареков набързо реши проблема с реактора

17:01, 20 юли 16 / Политика 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проблемът с ядрения реактор за АЕЦ “Белене” е на крачка да намери своето решение, от което всички ще спечелят. А рецептата е много проста - Николай Бареков, като “единственият български политик в Европа с необходимите позиции и експертност по темата”, да поеме преговорите с Иран. Поне така си я представя самият Бареков в пост в социалната мрежа Facebook.

София Topnovini.bg публикува целия коментар без редакторска намеса:

Като вземем предвид усложнената международна ситуация и задънената улица пред българското правителство с ядрения реактор за АЕЦ „Белене“, днес направих важна стъпка.

След апела на премиера в социалните мрежи - нов политик да поеме отговорността за преговорите с Русия и Иран за съдбата на реактора, се свързах с г-н Борисов и предложих да поема отговорността и екипа, който води преговорите.

Настоявам тези преговори да са в четиристранен формат с участието на България (ЕС), САЩ - като гарант за ядреното споразумение с Техеран, Русия - като производител на оборудването и самият Техеран.

Имам план, който в най-общи линии представлява "Реактор срещу газ", в който България може да се превърне в голям международен инвеститор в мирната ядрена програма на Техеран срещу ексклузивен междуправителствен договор за износ на ирански газ за Европа и нашата държава.

Напълно разбирам безизходицата на нашето правителство и премиер, притиснати от поредица погрешни решения и стъпки от тяхна страна през последните години. Точно за това предлагам на г-н Борисов да преглътнем егото си на политически опоненти и да работим без драми за бъдещето на България, наша обща Родина. Аз победих егото си и подавам ръка. Има ли отсреща кой да я поеме?

Излишно е да пояснявам стабилните си позиции в европейските институции - член на Делегацията за връзки на ЕС с Иран и член на Комисията по Енергетика в Европейския парламент. На практика съм единственият български политик в Европа с необходимите позиции и експертност по темата.

Най-конструктивно би било да подадем ръце и да започнем да действаме, а не да губим ценното време на народа с коментари по фейсбуците ни...

Известно е, че след санкциите, Иран няма милиардите, за да купува реактори, но има волята да прави взаимноизгоден бизнес с европейските държави, а Русия има нужда от нови проекти, след санкциите заради нахлуването в Крим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама