Обвиниха хасковски адвокат в закана за убийство на журналист

16:47, 20 юли 16 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светослав Михайлов от хасковската Адвокатска колегия е привлечен като обвиняем за закана за убийство на журналиста от сайта Haskovo.net Тодор Кръшков. Разследването е под ръководството на Димитър Чорбаджиев, районен прокурор на Ивайловград. Папката с делото попадна там след като хасковските обвинители си дадоха отвод.

Разследването се точи почти две години. Случаят е от есента на 2014-а, а поводът – публикация в в сайта от началото на с.г. В публикацията се разказва за сирийски бежанец. Той се оплаква, че е бил изнудван от адвокат Светослав Михайлов. В материала е цитирано и мнението на юриста, който е бивш полицай. След публикацията Михайлов не е имал никакви претенции към статията, чийто автор е починалият преди месец журналист Георги Христов.

„10 месеца след тази публикация, през ноември 2014 Михайлов започва sms и фейсбук атака срещу Диана Иванова, тогава репортер в телевизия еTV. В текстовите съобщения адвокатът иска да бъдат заличени определени коментари под материала, като заплашва репортерите със саморазправа, сипе обидни и нецензурни квалификации. Диана Иванова обаче няма администраторски права в сайта и дори да иска, не може да заличава коментари под статиите”, уточниха от Haskovo.net.

Колегите споделиха, че по-късно юристът бомбардирал с sms-и с нецензурно съдържание телефона на Тодор Кръшков. Текстовите съобщения пристигали през минута-две и продължават почти час. Това се случвала малко след 21 часа. Исканията на адвоката ескалирали от заличаване на коментари - обидните и нецензурните са били вече изтрити - до сваляне на цялата статия от сайта.

Репортерите възприели това като опит за налагане на цензура със сила и заплахи. В резултат на следващия ден в Haskovo.net се появява материал “Адвокат надмина мутрите: Ще се лее кръв, ще троша ръце и крака”. Заглавието е цитат от sms-ите на Михайлов. Материалът е подписан и от тримата журналисти, работещи по това време в сайта – Тодор Кръшков, Георги Христов, Красимира Славова.

При проведена два дни по-късно среща за изясняване на отношенията, Михайлов заявявил на Кръшков: “Предстои ми сделка с китайски и руски бизнесмени за милиони. Ако заради тази статия тя се провали, ще те убия!” Адвокат Светослав Михайлов е разследван и по друго подобно досъдебно производство. То е следствено дело и е заради заплахи и обиди към друга колежка от Хасково. Това досъдебно производство не е приключило и все още не е доказано по несъмнен начин, че именно адвокатът е автор на тези заплахи. Факт е обаче, че младата репортерка се страхува да излезе сама на улицата.

След приключване на близо двегодишното разследване предстои прокурорът да изготви обвинителен акт и да го внесе в съда за насрочване на процес.

„Хората не си дават сметка на какво са подложени ежедневно журналистите”, коментира лаконично колегата Кръшков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама