Цацаров ядосан, че са изтекли данни по дело от ГДБОП, свързано с Бойко Атанасов

16:19, 20 юли 16 / Политика 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокурорската колегия прие с пълно мнозинство, че няма нищо вярно в твърденията на следователя Бойко Атанасов изнесени в медиите последните месеци. Според направената проверка и доклад няма лоши практики в държавното обвинение, а именно, че преписки се използват за натиск и в градското следствие работи шпицкоманда от прокурори под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров. В дебата се оказа обаче, че Цацаров е възмутен, че информация по оперативно дело от ГДБОП е изтекла в сайта "Биволъ".

„Изтекло е оперативно дело от ГДБОП, а не от съда, става ясно от точка 6 от доклада“, коментира Цацаров. Тогава един от членовете на колегията коментира, че някой трябва да сигнализира. "Да ги подсети кой? Аз ли да ги подсетя, че да обвинят прокуратурата после, че се меси прокуратурата“, отговори главният прокурор.

Той каза още, че може да сезира министъра на вътрешните работи Бъчварова, но според него тя чете „Биволъ“ и явно е било решено нищо да не се прави.

Цацаров обясни на слушащите заседанието онлайн, че т. 6 от доклада касае информация за осъществено подслушване, която се е появила в сайта „Биволъ“ на 9 май. В материала пише, че следвателят Бойко Атанасов е бил обект на СРС. През 2011 г. по искане на тогавашния директор на ГДБОП, което е одобрено и от районния съд обаче, а не от окръжния, както трябва да бъденедово следователят е бил подслушван. Според публикуван в сайта писмен отговор на шефа на бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков, става дума за незаконно подслушване. 

Главният прокурор обясни, че сигналът на Рашков е обект на проверка, тъй като каса както действия на заявилия използване на СРС, така и на разрешилия го съдия.

Цацаров се възмути още, че отговорът на Бойко Рашков е публикуван в медията на 9 май, а писмото, с което се сезира прокуратурата е пристигнало в обвинението на 11 май. В самото писмо пък пише, че главният прокурор е сезиран по случая, което се оказва, че не е така. Той разказа как след публикацията навсякъде в администрацията е било издирвано писмото и след като е бил проведен телефонен разговор с бюрото за контрол на СРС-тата то е пристигнало.

Проверката по твърденията на Бойко Атанасов

„Изявленията на следовател Атанасов могат и трябва да се разглеждат като проява на свободата на словото. От друга страна квалификациите, че работещите в отдел 01 „Специализиран“ на СГП и сектор 01 „Специализиран“ на градската прокуратура са „шпицкоманда“ и възникналото напрежение в колектива, до някаква степен поставя под съмнение дали с действията си следовател Атанасов не е изразил неуважение към своите колеги“, се казва в доклада на етичната комисия по проверката.

Според „етичните“ от прокурорската колегия в две публикации срещу Атанасов има „информация, която да поставя под съмнение притежаваните от следователя нравствени качества“.

Кадровиците изложиха и информация, че следователят наистина е бил преследван, както той твърдеше. Комисията посочва че в Инспектората на Върховна касационна прокуратура срещу него са били образувани две преписки – през 2008 г. и 2012 г., които в крайна сметка не са открили данни за нарушения. Тази година пък по заповед на изпълняващия длъжността градски прокурор на София Емилия Русинова срещу следователя е било образувано дисциплинарно производство, което също е прекратено. Точно Русинова се бори сега със следователя за поста градски прокурор на столицата.

„Стигнали сме до извод, че няма политическа употреба на делата от сектор специализиран“, коментира пък Румен Боев.

При обсъждането на доклада Елка Атанасова изрази съмнение, че докладът не е пълен и че той е много голям, а е бил представен на кадровиците преди часове. На главния прокурор Цацаров обаче това не му се хареса. След размяна на няколко по-остри реплики Атанасова заяви, че „иска да има доклад, който е пълен, за да не почне Атанасов да говори, че не е добър доклада“

Според шефа на етичната прокурорска комисия Ясен Тодоров доклада е пълен и той напомни, как, когато при изслушването на Атанасов пред колегите му в комисията, той е трябвало да отговаря на техни въпроси, си е тръгнал под предтекст, че паяк ще вдигне автомобила му.

„Всички факти, които не са много, посочени от Атанасов са проверени и не отговарят на истината“, завърши Тодоров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама