Първи Фестивал на етносите организираха в Мъглиж

16:15, 20 юли 16 / Култура 25 719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият фестивал на етносите „Еднакви в различното“, събра на площада в Мъглиж почитатели на традицията. Той бе организиран от Народно читалище „Пробуда – 1869 г.“ , с подкрепата на община Мъглиж.

Гостите на фестивала имаха уникалния шанс да се насладят на пъстра палитра от песни, танци, фолклорни традиции на различните етноси, да се срещнат с културата и да опитат домашната кухня и специалитети на българи, каракачани, роми, чиито представители живеят и работят в Мъглиж.

В три шатри на различните етноси бяха показани вкусотии от „Бабината кухня“, дрехи от „Бабината ракла“ и различни предмети „От сръчните ръце на баба“. Щандът на занаятите пък представи предмети, изработени от мъглижки майстори.

Във фолклорната програма на първото издание на фестивала взеха участие 5 певчески групи, 2 танцови формации, 1 състав за автентичен и обработен фолклор, 2 фолклорни групи и 10 индивидуални изпълнители с общ брой участници в тях – 120 човека. Всички групи и индивидуални изпълнители получиха грамоти, на читалищата бяха връчени плакети за цялостно участие, всеки участник получи за спомен картичка с изглед от Мъглиж изработена от НЧ „Пробуда – 1869г.“

От следващата година Фестивалът ще е под патронажа на кмета на общината Господин Господинов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама