В шахматната академия на Анатолий Карпов в "Албена" ще има открит урок за деца

16:04, 20 юли 16 / Спорт 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С безплатен открит урок за деца ваканционно селище „Албена“ ще отбележи международния ден на шахмата. Това ще стане в 19 часа днес в единствената в България шахматна академия на името на легендарния гросмайстор и световен шампион Анатолий Карпов, която се намира в хотел „Амелия Супериор“. Урокът ще бъде воден от  Николай Афанасиевич Съсоев, който е треньор и педагог с 45-годишен стаж, автор на учебник за начинаещи шахматисти и ръководител на шахматна школа «Каиса», както и от ръководителя на академията Диян Димитров.

Международният ден на шахмата се отбелязва от 1966 г. в чест на годишнина от основаването в Париж през 1924 година, на международната шахматна федерация (FIDE), която има над 160 страни членки.

Международната структура е изградена от националните шахматни организации и отговаря за организацията на шахматни първенства на световно и континентално ниво. Организира шахматните олимпиади и световните шахматни първенства, изчислява личния рейтинг на шахматистите ЕЛО, определя шахматните правила, дава званията майстор, международен майстор и гросмайстор за мъже и жени и назначава съдиите.

Албена е добре известен шахматен курорт, един от големите шахматни центрове в Европа. Първите шахматни прояви се провеждат от основаването на ваканционното селище. От тогава комплексът е домакинствал на европейски първенства, десетки международни турнири, държавни първенства и др. В Албена са играли сестрите Полгар. Тук първите си стъпки към големия шахмат са направили световните ни шампиони Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама