Откриха метростанция "Витоша" – 42 млн. лв., 15 000 души, 7 входа (снимки)

16:03, 20 юли 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес метрото вече стига и до метростанция "Витоша" в столичния квартал "Хладилника", която е разположена на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна". Това е последната спирка на втория метролъч в столицата. 



Откриването на метростанцията се оказа едно от големите събития тази седмица, тъй като беше уважено от дузина министри и премиерът Бойко Борисов. Ивайло Московски, Владислав Горанов и Вежди Рашидов не пропуснаха церемонията. Лентичката на новия обект сряза столичният кмет Йорданка Фандъкова. С новата метростанция се похвалиха и шефът на метрополитена Стоян Братоев, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, както и зам.-кметът по финансите и транспорта Дончо Барбалов.



Фандъкова се похвали, че положителните ефекти от новата метростанция ще се няколко - по-малко автомобили на пътя, по-малко вредни емисии във въздуха (около 75 000 тона ще са спестените емисии годишно) и по-бързо придвижване. Очаква се над 15 000 души да ползват новото удължение на метрото.



След пускането и на този участък в София вече има 40 км. метролинии, 35 станции, а пътуващите с подземната железница се очаква да достигнат до 350 000 души.



Дизайнерите на метростанцията са заложили на зеления цвят, асоциативно с планината, чието име носи.Зелената метростанция е с 6 изхода и директна връзка с мол "Парадайз".



Новата придобивка на София отвори врати за своите пътници в 14:00 часа. През целия ден пътуването от нея ще е безплатно. Тя струва около 42 млн. лв. и е първият инфраструктурен проект у нас, изцяло завършен с пари по новия програмен период 2014-2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама