ГДБОП работи активно по противодействието на тафика на хора, увери Бъчварова

15:50, 20 юли 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГДБОП е основната структура, която работи по разследването и противодействието на трафика на хора. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова пред директора на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора към Държавния департамент на САЩ посланик Сюзън Копидж. Двамата са обсъдили възможностите за сътрудничество и мерките, които МВР предприема по линия на трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация, съобщиха от правителствения пресцентър.

По нейните думи един от най-успешните и работещи инструменти за борбата с трафикантите е моделът на съвместните екипи за разследване. Тя подчерта и работата на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет и прилагането на Националната програма за противодействие трафика на хора и закрила на жертвите 2016 г.

България се е утвърдила като една от страните, участващи най-активно в съвместни екипи на ниво Европейски съюз, каза още Бъчварова. И допълни, че ГДБОП работи в тясно сътрудничество с колегите си от държавите, които са крайни дестинации за трафика на хора. Гранична полиция също има компетенции в борбата с трафика на хора по линия на миграцията и противодействието на контрабандата на мигранти.

За 2015 г. ГДБОП наблюдава и работи по 54 организирани престъпни групи на територията на България, свързани с трафика на хора, поясни директорът на ГДБОП старши комисар Ивайло Спиридонов, който придружава Бъчварова по време на посещението й в САЩ. По неговите думи превенцията е ключов подход при противодействието на трафика на хора.

От своя страна посланик Копидж даде положителна оценка за регламентирането в националното законодателство на мерки за защита на жертвите на трафик в качеството им на свидетели, с оказване на специализирана помощ и подкрепа, както и предоставяне на разрешение за продължително пребиваване на лицата, изразили желание да сътрудничат в хода на наказателното производство.

Страната ни работи по процес по изграждането на допълнителни социални услуги за жертви на трафик, отбеляза Бъчварова във връзка с препоръката в доклада по трафик на хора на Държавния департамент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама