99 турски генерали с повдигнати обвинения след неуспешния преврат

15:48, 20 юли 16 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Срещу 99 генерали от 360-те в страната са започнали разследвания заради предполагаемата им роля в организирането на неуспешния преврат от миналата седмица, съобщи „Ройтерс“. Агенцията се позовава на свои анонимни източници от турските власти.

Още 14 генерала остават задържани след преврата.

По-рано днес „Хабертюрк“ съобщи, че 95 преподаватели в Истанбулския университет са отстранени от длъжност, отново заради подозрение за съпричастност с неупесшния метеж

Тази сутрин медиите съобщиха, че Съветът за висше образование в Турция е наредил на университетските работници да не пътуват в чужбина, а вече заминалите по работа да бъдат върнати.

"Ройтерс" цитира правителствен представител, според когото тази забрана е временна мярка, целяща да се избегне рискът предполагаеми заговорници от университетите да избягат в чужбина.

Според същия източник, който не представи подробности, има подозрения, че отделни университетски преподаватели са били в контакт с групи военни.

Съветът за висше образование поиска вчера оставките на 1577 ректори във всички университети на територията на Турция.

Министерството на образованието от своя страна отне правоспособността на 21 хиляди учители, работещи в частни учебни заведения.

Общо във връзка с пуча в Турция досега са задържани 9332 души, а над 28 000 души са уволнени от различни държавни учреждения.

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиняват за опита за преврат, е бил лишен от пенсия и е изгубил всичките си социални права, предаде Анадолската агенция. Това е станало по решение на службата за социална сигурност на страната, която се е задействала след опита за преврат.

Същото решение службата се очаква да вземе и по отношение на останалите участници в опита за държавен преврат на 15 юли, отбелязва „Ройтерс“.

В специално обръщение обвиненият за организатор на преварта Фетхуллах Гюлен призова Вашингтон да отхвърли искането на Анкара за неговото екстрадиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама