Министър Лукарски: "Включването на "Кинтекс", "ВМЗ-Сопот" и "НИТИ-Казанлък" в забранителния списък за приватизация е правилен ход"

15:43, 20 юли 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Включването на „Кинтекс“, „ВМЗ-Сопот“ и „НИТИ-Казанлък“ в забранителния списък за приватизация е правилен ход, който ще гарантира не само социално спокойствие в предприятията, но и икономически просперитет на местно и регионално ниво“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който приветства приетия днес от Народно събрание проект за Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, съгласно който горепосочените държавни предприятия от военно-промишления комплекс (ВПК) влизат в т.нар. забранителен списък за приватизация.

„Кинтекс“ ЕАД и „ВМЗ - Сопот“ ЕАД са структуроопределящи за военнопромишления комплекс и са важен елемент в националната сигурност, икономиката и присъствието на държавата ни на стратегически пазари, се посочва в мотивите на Министерство на икономиката към предложението за промени в закона. Двете дружества са с изцяло държавно участие, като през последните две години те реализират изключително добри резултати, затвърждавайки значимата си социална и икономическа роля на местно и национално ниво“, посочи Лукарски.

През 2015 г., независимо от негативите вследствие на инцидентите на територията на „ВМЗ“ ЕАД, дружеството успя да реализира резултати, които не са постигани в последните 20-25 години от неговата дейност. Прогнозният финансов резултат за 2015 г. на дружеството е печалба от почти 30 млн. лева, при отчетена печалба за 2014 г. от 265 хил. лева. Приходите от продажба за същия период са почти 130 млн. лева, или увеличение с над 60% спрямо предходната година. Предприятието погаси близо 30 млн. лева от натрупаните в продължение на години задължения.

В момента „ВМЗ“ ЕАД работи на пълен капацитет, като продължава и кампанията по набиране на работници. Само за последната половин година са назначени над 800 души, с което броят на заетия в дружеството персонал достига 3445 човека. Успоредно с това е налице и ръст в заплащането на труда. Сключените до момента договори обезпечават работа на оръжейницата до средата на 2018 г. През следващите години ще се акцентира върху увеличаване на капацитета на предприятието, внедряване на нови технологии и разширяване на продуктовата гама, както и постепенното подновяване на машинния парк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама