Тестват пръстовия отпечатък в няколко болници. Ето как работи той

14:59, 20 юли 16 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заедно с въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците от НЗОК създават и мобилно приложение, в което всеки регистриран в системата за пръстова идентификация ще може да проверява статуса си на здравноосигурено лице. Това стана ясно по време на представяне новата система.

Тя ще даде възможност на българите да контролират парите харчени за здравното им осигуряване. Тези, които си свалят приложението ще получават съобщение, за парите, които НЗОК ще отпусне за манипулация, която ви предстои. Ако получите съобщение, в което се казва, че ще се платят 2000 лв. за смяна на става, например, а на вас ще ви бъде слаган шина за 1000 лв, или въобще не ви предстои някаква интервенция, ще има възможност да се подаде сигнал до касата с обратно съобщение, за да направят проверка.

Как ще бъдем регистрирани

След въвеждане на пръстовите в болниците, за да бъдете регистрирани, ще се използва отпечатъка от няколко пръста. Така всеки пациент ще получи персонален идентификационен код. Въвежда се в системата също още ЕГН/ЛНЧ и телефонен номер, като впоследствие информацията ви на здравноосигурено лице се предава към електронните масиви на здравната каса. Информация в сканиращото устройство не остава. Номерът, който ще се получава ще бъде генериран за всяко здравноосигурено лице и при всяко ползване на услуги ще се идентифицира с него.

Пред журналисти беше демонстрирано, че цялата процедура за сканирането на един пръст и въвеждането на данните ще трае приблизително по 25 секунди.

Кога няма да има нужна от пръстова идентификация

Случаите, в които пациентът може да не използва сканиращото устройство, са когато има временна невъзможност той да се идентифицира – изгаряне и счупване, например, или трайна невъзможност и когато пациентът почине. При тези варианти се използва само ЕГН и описване на случая от медицинското лице.

Интересно е, че може да сканира пръст, единствено, когато човекът е жив. Няма възможност за злоупотреби чрез отстранен крайник или ако пациентът е починал.

В случаите, когато лицата са непълнолетни, тяхната идентификация става чрез друго лице, което позволява да се осъществи манипулация, след верификация със своя код. Ако лицето не е здравноосигурено и няма код, процедурата е същата, а отговорност няма да му бъде търсена.

Системата вече се тества

В момента системата се тества в шест болници. На 25-ти юли са финалните тестове и приемане изпълнението на договорите. Най-късно от 1 октомври ще бъде задължително болничните заведения да въведат идентифициращата система. Ако болницата не го направи, то тя няма да си получава парите от НЗОК. Системата ще бъде задължителна за ползване през 2016 г. само за договорните партньори предоставящи болнична помощ.

Самото устройство пък струва 239 лв. без ДДС. Болниците сами трябва да си организират устройството на работа, за да преценят колко машинки да закупят.

От НЗОК увериха, че на пациентите няма да им бъде отказвана помощ, като впоследствие те ще се идентифицират, когато той се стабилизира. Компютърните специалисти увериха също, че когато се въведат личните карти с чип, те ще могат да се използват с машинката за идентифициарне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама