Прокуратурата: МВР има проблем с контрола върху оръжията и частните охранители

14:15, 20 юли 16 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има проблем с начина, по който МВР контролира оръжията в страната и частните охранителни фирми, обявиха от прокуратурата. Проверка показала, че компетентните органи във вътрешното министерство, които издават разрешения за притежание на оръжие или извършване на частна охранителна дейност, не спазват закона, съобщава „Дневник“.

Въпреки това държавното обвинение е ограничено в правомощията си и може само да извършва проверки или да продължи "да притиска" контролните органи да изпълняват задълженията си, заяви зам. главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

След случая в „Лясковец“ през 2014 година, когато командосът Емил Шарков беше убит, били установени множество нарушения във връзка с издаването на разрешителни за притежание на оръжия.

През 2014 г. са установени над 211 хиляди физически и юридически лица, които имат разрешение за оръжие. Като над 122 хиляди са издадени с цел самоотбрана, а тези с ловна или охранителна насоченост са в пъти по-малко. Издадени за разрешения за над 340 хиляди оръжия и близо 49 милиона боеприпаси.

През 2016 г. са проверени малко над 120 хиляди души с разрешително за оръжие, като от МВР са обяснили на прокуратурата, че останалите не са проверени заради кадрова необезпеченост на областните дирекции на полицията и заради ангажираността им с охрана на спортни и културни мероприятия. При проверката са констатирани 500 нарушения и са съставени близо 200 акта. Като резултат е и отнемането на оръжието в 112 случая.

Според данните на прокуратурата контролните органи издават разрешения за оръжия с цел самоотбрана само на декларативните твърдения на заявителя, без да се прави проверка на необходимостта от оръжието. Има и случай, при който един човек за личната си охрана има 17 огнестрелни оръжия, сред които и картечница, отбеляза Петрова.

Друго установено нарушение в дейността на органите на МВР е липсата на контрол за отнемане на оръжия при отпадане на предпоставките за притежанието им. Полицията не води единен, централизиран и пълен регистър на хората с разрешение и оръжията. Такъв се очаква да има след 2018 г., а причината за забавянето, макар той да е законово изискване от преди повече от 5 години - липсата на средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама